Att ge och att få

Att ge och att få

Att ge presenter i samband med att någon gifter sig är enligt tradition. Det är dock inte ett kvitto på att du har blivit bjuden på bröllopet utan en önskan om lycka och glädje till brudparet. Med det tänket i fokus kan det ibland vara lättare att samla tankarna kring bröllopspresent.

Men visst är det som så att om du blir bjuden på en storslagen fest i samband med bröllop så passar det ju sig att ge en gåva till brudparet. Den största diskussionen om bröllopspresenter som jag märkt av är frågan om att ge pengar är okej eller inte. Min personliga ståndpunkt när det gäller bröllop är att man kan göra precis som man vill egentligen… men när det gäller att önska sig/ge pengar i bröllopspresent tycker jag att man kan göra det mer eller mindre ”snyggt”. Kanske kan man specificera vad man önskar att pengarna ska användas till. Exempelvis en upplevelse. Så länge gästen vet vad man i sådana fall ger till tycker jag att det är okej. Då kan man forma sin gåva utifrån det. Ett trevligare sätt för gästen att ge en gåva är kanske om man får vara anonym i själva pengagivandet. Ingen ska ju känna sig tvingad att ge si och så mycket bara för att man råkar se pengarna i fysisk form (eller på ett bankkonto… vilket jag dock tycker känns lite tråkigt).

I övrigt tycker jag att bröllopspresenter är roligt! Det är en utmaning att köpa något som uppskattas av brudparet. Hur vet man vad det är då?

Här kommer ju den fantastiska uppfinningen Önskelistan in. Det finns lite olika sätt att gå till väga för att förmedla sin lista och för att alla inte ska köpa exakt samma kastrull på Önska. Antingen har man en person som är ansvarig för önskelistan som man kan kontakta angående önskningar. Eller så registrerar man sin önskelista på butiker som tillhandahåller denna tjänst. Finns bland annat på Önska, NK och en del andra butiker. En del internetsidor med inredning tillhandahåller också denna tjänst vilket kan vara smidigt. Detta gäller ju kanske mest husgerådsönskningar och liknande men det är väl väldigt bra önskningar. Om du i samband med inbjudan även skickar en hemsida för ditt bröllop passar det ju sig att meddela önskelistan där.

Idag finns det oändliga möjligheter att ge brudparet en upplevelse utan att för den skull ge kontanter. Liveit.se, smartbox och greatdays är bara några förslag. De finns i olika prisklasser och passar de flesta. Självklart får brudparet önska sig vad de vill men en bra tanke att önska sig saker i lite olika prisklasser. En fd. klasskompis kanske inte ger för samma pengar som din mormor.

Ibland är det ju så att man faktiskt får saker man inte vill ha… försök att ändå se det som en gåva som någon har gett till er och lagt ner pengar och engagemang i. Kanske behöver du inte ha den framme eller använda den men att dra igång någon återlämningsprocess ska man nog vara försiktig med om det inte är väldigt nära vänner eller släktingar. Däremot om du skulle råkat få samma kastrull i fem exemplar kan man ju höra av sig och förklara läget och på så sätt kanske lösa situationen.

Bröllop kan vara lite känsligt på det sättet. Om du blir bjuden på bröllopet är det ju för att brudparet vill att du ska vara där inte för att du ska ge dem en present. Men samtidigt hör det till vett och etikett att ge en gåva och det är ju på ett sätt inte brudparet som ska bestämma vad du ska ge. Men det är roligare att ”lyckas” med en present som brudparet blir glada för.

Ett annat tips i förbifarten, gå gärna ihop ett gäng och ge en gåva. Då kan man ju ge och få riktigt fina och användbara presenter.

Ställ gärna frågor eller lämna funderingar i kommentarsfälten om ni tycker jag har rätt eller fel!

Annars får jag önska er en fin helg, själv ska jag försöka att inte tänka på att jag när som helst kan bli mamma. Inget är som väntans tider…

Kram på er!
Ottilia

IMG_1671 IMG_1673 IMG_1873 IMG_1829 IMG_1878

There are no comments

Kommentera