Will you be my maid of honor?

Will you be my maid of honor?

Hej i adventsmyset!

Sitter vid köksbordet med första ljuset tänt och njuter av julmusik i bakgrunden. Jag vet inte om det här passar in i en bröllopsblogg men jag tänker ändå tipsa om min Jullista på Spotify! Den heter CHRISTMAS och ni hittar den här: CHRISTMAS !

Hur som helst är det ju ingen julblogg just det här så jag ska försöka hålla mig till ämnet. Dagens fråga är Will You Be My Maid of Honor? Eller varför inte skriva på svenska… Vill du vara min hederstärna? Detta är det väl uteslutande en fråga den blivande bruden frågar en nära vän, syster, kusin, blivande svägerska. Men vad innebär det egentligen att vara hederstärna eller brudtärna som vi kanske säger mer här i Sverige? Från början kallades brudtärnor för brudpigor och deras uppgift var likt idag att hjälpa bruden innan bröllopet och under vigseln.

tärnor-8 tärnor-9

Vad som förväntas av dig som brudtärna kan skilja beroende vilken brud du har att göra med skulle jag säga. En del nöjer sig med att ha hjälp under själva bröllopsdagen medan andra ser dig som sin högra hand under hela bröllopsplaneringen. Om du är osäker tycker jag att du ska fråga bruden. Vanligtvis och traditionsenligt håller dock brudtärnan i möhippan. Det kan vara mycket arbete och krävas engagemang från fler än dig själv men se till att dra igång planeringen snart. Om du inte är syster till bruden och det finns en sådan kanske en idé är att kontakta henne i första hand.

Sen är det ju det här med antalet… Ni kanske har sett 27 Dresses med Katherine Heigl när hon i slutet av filmen står med 27 stycken tärnor vid sin sida. Kanske i mesta laget om ni frågar mig 😉 haha. Själv hade jag tre stycken brudtärnor. Min syster och mina två bästa kompisar. Det var roligt och jag har sedan min faster gifte sig när jag var liten och brudnäbb velat ha många i brudföljet. På min fasters bröllop var vi fyra brudnäbbar och två tärnor. Det blev härliga bilder! Som sagt jag hade tre tärnor, tre små brudnäbbar och Jonas min man hade två bestmans/marskalkar. Mina tärnors uppgift var enligt mig att komma några dagar innan bröllopet för att vara med i de sista förberedelserna samt hjälpa till med det ena och det andra under själva bröllopsdagen. En uppgift de hade var att kolla till Jonas, Jesper och Alfred så att de såg snygga ut i håret och slipsarna var rätt knutna och så vidare. Haha. Sen hämtade de även brudbuketten. Självklart var deras viktigaste uppgift att vara med mig timmarna innan vigseln och att se snygga ut framme i kyrkan 😉

I USA är det vanligt att man har ett helt gäng brudtärnor. Jag har inte riktigt fått kläm på vart den traditionen kommer ifrån. Där är det ju också vanligt att mannen ska ha lika många personer jämte sig som bruden. Jag frågade min vän som ska gifta sig med en amerikan, hon ska inte ha fler än två brudtärnor; sin syster och blivande svägerska. För henne är det dock mer symboliskt och kanske inte att hon kräver en uppgift av dem. Vilket självklart också är en anledning att ha brudtärnor: De ser fina ut och det är känslomässigt fint att ha sina systrar i följet. Hennes fästman tycker dock att det känns lite konstigt att de inte ska vara fler i brudföljet.

Det här med pengar igen då… Vem ska stå för brudtärnornas klänningar? Ska bruden, brudgummen eller tärnorna själva betala dem? Jag har hört olika varianter och det beror helt på vilken budget man har och vilka klänningar man tänkt köpa. Om det är okej med brudtärnorna är kanske en fair deal att dela på priset på klänningen men jag tror att när man som brud frågar sin vän om tärnskapet inte kan räkna med att hon ska stå för klänningen själv. Min personliga åsikt.

En sak som gäller både för bruden och brudgummen… var tydlig om du förväntar dig något särskilt från dina följeslagare. Det kan lätt bli missuppfattningar och även om de är glada för din skull så är kanske inte deras tankegångar exakt i dina när det närmar sig den stora dagen.

Hur som haver, en del väljer att gifta sig helt utan följe och det går ju lika bra det! Om du har en brudbukett och inte vill lägga den jämte dig kom ihåg att be någon att hålla den just under vigselakten. Det brukar annars vara en typiskt brudtärneuppgift.

 

tärnor-1 tärnor-5 tärnor-6tärnor-4 tärnor-7

Som vanligt är det fritt fram att kommentera under detta inlägg, har ni några frågor eller tankar angående brudföljet så släng iväg en liten rad!

Till nästa gång, ha det bra!
Ottilia

There are 4 comments

 1. Matilda

  Hej!
  Var kommer de långa rosa klänningarna från som är på första bilden och även är med på fler bilder längre ner? 🙂

  • Erica Oskarsson

   Hej Matilda!

   Jag vet faktiskt inte vart dom klänningarna är ifrån. Men googla runt på klänningar så kanske du hittar något liknande. 🙂
   /Erica


Kommentera