Blommande bröllop

Blommande bröllop

Gott nytt år på er!

Här i Varberg välkomnas det nya året med blåsigt väder. Ingen snö i sikte och över 5 grader Celsius visar termometern. Ganska snabbt efter jul åkte både pynt och gran ut och tulpaner och nya doftljus fick flytta in istället! Härligt! Det är lika kul att sätta fram julpyntet som att ta bort det om ni frågar mig.

Just blommor ger ju härlig vårkänsla även om januari kanske inte kan få kallas vår. Idag tänkte jag stanna upp vid just blommor i mitt inlägg… Har fått en efterfrågan om det och självklart tillmötesgår jag detta  Om det är något särskilt du tycker att jag ska skriva om – lämna en kommentar!

Brudbuketten! Kanske inte det som först bestäms om du inte är väldigt intresserad av blommor och därför kanske det också känns konstigt att välja blommor att hålla i under vigseln. Men jag måste redan här uttrycka hur fint jag personligen tycker det är med blommor i handen under vigseln. Buketten skapar liv till en annars ganska färglös, om än vacker, bild. Vår typ av brudbukett blev populärt i mitten av 1800-talet ungefär och om Erica hade fotat bröllop i början på 1900-talet hade hon ibland haft problem att hitta bruden bakom all blomster! Något som inte är lika viktigt längre men som traditionen faktiskt kommer från är att buketten skulle vara en gåva från brudgummen till bruden. Idag är det kanske brudgummen som på sin höjd hämtar buketten hos floristen men sällan är det han som valt buketten. En före detta arbetskamrat till mig hade det dock så att hennes man valt alla blommorna i buketten själv och att hon fick den som en gåva på bröllopsdagen – romantiskt! Men är man mer kontrollfreak än romantiker kanske det inte passar.

Som allt annat går det ju mode i brudbuketter och val av blommor vid bröllop. De mest ”bröllopspopulära” blommorna är lilja, rosor och orkidé men jag tycker även att pionen har figurerat i de flesta buketter på de bröllop jag varit på senast. Pastellfärgerna har ofta en given roll och självklart det helt vita. Detta beror en del på vilken säsong man gifter sig. Själv hade jag en bukett som var inspirerad av min mammas när jag gifte mig. En droppformad med vita rosor, vit orkidé och liljekonvalj (min favoritblomma). Jag kände floristen som gjorde min bukett och frågade om liljekonvalj men hon rådde mig till att fundera en sväng då de är nästan skamlöst dyra att beställa in. Så mitt majbröllop låg ju perfekt i tiden. Jag och mina tärnor gav oss ut i skogsbrynet och plockade en riktigt stor bukett, helt gratis. Och tillsammans med rosorna och orkidén gjorde det en jättevacker bukett.

Som ni säker vet är ju den lilla blå kulören ett inslag i bröllop för att symbolisera hoppet. En liten idé som en del anammar är att ha en liten blå blomma i sin bukett som bara bruden ska veta om.  Det tycker jag personligen är en kul idé. Det finns nog en romantiker i mig trots allt!

För er som inte ens ser en mening i att ha en bukett på bröllopet så kan jag rekommendera att först vänta med blommorna och formen till din brudklänning är klar. Den sätter temat för hur du ska utforma resten av utstyrseln. Då kanske det känns mer naturligt att se blommor till. Sen är det ett knep för nervositeten under vigseln (jag trodde jag skulle vara cool som en katt men jag kramade min bukett väldigt hårt när jag gick ner för altargången), har du något att hålla i din ena hand slipper du fundera över vart den ska vara, väldigt praktiskt. Dessutom tycker jag att blommor som sagt ger liv till hela arrangemanget. Vad är mer livfullt än två personer som ska gifta sig kanske du tycker och visst kan jag hålla med men jag står fortfarande fast vid åsikten att blommor ger ett härligt intryck.

En brudbukett är inte alltid en helt kostnadsfri historia, snarare tvärtom. Fråga runt lite, oftast beror priset på säsong och vilka blommor du väljer. Besök en florist som du tycker skapar arrangemang i din stil i övrigt tror jag att du kommer bli nöjd. Som jag skrev innan är buketten snyggast om du tänkt den i samspel med din klänning, berätta för floristen vad du ska ha för klänning så har hon/han säker några tips om vad som är bra att tänka på. Det finns ju självklart miljontals inspirationsbilder på nätet (mitt ständiga tips är Pinterest – har du inte skaffat konto än? Gör det!). Du kommer säkert att hitta något som faller dig i smaken. Om du struntar i vilket och gillar romantiska gester så kanske du ska be din future to be att fixa buketten på egen hand!

Erica har ju självklart fotat x antal brudbuketter – här kommer ett gäng! Kanske hittar du inspirationen i någon av dessa.

IMG_0311 IMG_0377 IMG_0380 IMG_0582 IMG_0950 IMG_0969-319 IMG_1345 IMG_3103 IMG_6556

 

Vi hörs snart igen, ser fram mot att se er på Bröllopsfebermässan i Stockholm och Göteborg!

Ottilia

There is 1 comment

  1. Rebecka

    Så himla roligt att läsa inläggen! Skulle varit väldigt roligt att läsa om bröllopspresenter. Vad ska man köpa/inte köpa, hur mycket ska det kosta, hur ska man tänka, hur ska man göra så det blir personligt? m.m. Kanske tips på vad man ska ge till en bror eller nära vän 🙂


Kommentera