Ska vi Save the Datea våra gäster?

Ska vi Save the Datea våra gäster?

Hej kära bröllopsfriendos där ute! Nu är det helg igen, härligt tycker jag!

Igår damp det ner ett vackert kort i vår brevlåda märkt på framsidan med texten Save the Date, superspännande! Kortet innehöll den enkla text som datum, namnen på de som ska gifta sig och att mer info kommer. Roligt!

Du kanske hört om Save the Date-inbjudningar eller själv tänkt skicka ut dem… Hur som helst är det (självklart) en idé från landet over there. Och beskrivs som en lite mindre formell inbjudan än själva inbjudningskortet som brukar innehålla mer information. Oftast används korten om ni ska gifta er på ett populärt datum, ni har långväga gäster eller vill upplysa gästen om vad som ska ske. Dessutom skickas den ut ganska så långt i förväg och alltså innan den ”riktiga” inbjudan. Jag har inte sett det så mycket i Sverige men i USA kan det förekomma i form av kylskåpsmagneter eller på andra kreativa sätt. 7-8 månader innan bröllopet äger rum brukar vara ungefärligt när dessa inbjudningar skickas.

Det finns både positiva och negativa tankar om Save the Date-korten. En del tycker att de, eftersom de är lite mindre formella, blir ett artigt sätt upplysa gästen om vad som ska ske framöver. Samtidigt kan kortet kanske ”tvinga” gästen att boka upp datumet tidigt vilket på ett vis kanske kan ses oartigt. Jag läste faktiskt någonstans att ett brudpar skickade ut sina inbjudningskort 3 veckor innan bröllopet och alla gäster hade tackat ja. Så att vara ute i god tid kanske inte alltid är ett säkert kort (hihi) om man vill att alla gäster ska komma.

Ett tillfälle som jag personligen tycker kräver ett Save the Date-kort är om ni ska ha en bröllopsweekend som kanske redan börjar på fredagskväll och håller på till söndagsförmiddag. Då bör gästen få reda på detta i god tid för att kunna planera in er bröllopshelg.

Kanske har du gäster över hela världen eller åtminstone en bra bit ifrån där du tänkt gifta dig. Då hör det till att gästerna ska få veta om bröllopet i god tid för att kunna förbereda resan till ditt bröllop – varför då inte använda sig av ett trevligt Save the Date-kort? Dessutom får ni chansen att sätta temat på bröllopet redan nu, vilket jag tycker är roligt. Det kort vi fick i brevlådan hade fina röda pioner som tema och jag kan bara ana hur vackert resten av eventuella trycksaker i form av inbjudan, vigselprogram och meny kommer att vara.

Det finns även de som väljer att skicka ut en form av Save the Date-kort där en hemside-adress presenteras och då innehåller den information man behöver veta som gäst.

Jag skulle vilja belysa att ”trycksaker” är en ekonomisk fråga också. För du ska ju skicka ut två inbjudningar och betala för två porto om du väljer den traditionella postvägen. För de som vill spara in pengar kanske man ska fundera på hur viktigt Save the Date-kort är för att bröllopet ska bli så bra som möjligt utifrån er budget.

Jag läste på en annan bröllopsblogg om ett par som skickat ut ett hemligt Save the Date-kort. Något i stil med ”I pingst gifter vi oss”. Men ingen avsändare. Det är ju ett lite spännande sätt att göra det på men kanske inte funkar för alla. Fast hur hemligt måste bröllop och bröllopsplanering vara? En av mina bästa vänner ska gifta sig nästa sommar och hon är helt inne på att instagramma och diskutera sitt bröllop med sina vänner, hennes argument är att eftersom hon vill veta om folks bröllops så tror hon att det är många som hon som älskar att höra och veta om bröllop. Plus att det är nästan en ”grej” att det ska vara hysch hysch om bröllop och då är det roligt att berätta istället. Jag tycker att hon har helt rätt, själv älskar jag att få veta detaljer om bröllop innan själva bröllopet. Dessutom använder hon sig av en hashtag där alla bilder på instagram hamnar under samma flöde, då kan vi nyfikna kika in hur planeringen går.

Hur som helst så är jag tveksam till argumentet att: ”Det är så bra att skicka ut ett Save the Date-kort för då behöver vi inte ha bokat allting innan vi bjuder in gästerna”. Jag ser mardrömsscenario framför mig som att festlokalen man ville ha inte är ledig exakt den helgen man tänkt eller att prästen som ska viga ska åka på semester den helgen och du hade missat detta och vill absolut att din konfirmationspräst ska viga er. Det är VIKTIGT att ni har de flesta bokningarna (festlokal, ev kyrka eller något annat som styr ert val av datum) under kontroll när Save the Date skickas ut. Sen är det klart att alla bokningar inte behöver vara gjorda men det behövs ju ändå inte om du väljer en ”vanlig” bröllopsinbjudan. Det är mina strukturerade eventtankar som säger detta. En del av er kanske är lite mer chill och tänker att det ändå kommer lösa sig och i sådana fall kör på det! Men mitt tips är att vara säkra på tid och plats även om det inte skrivs ut på Save the Date-kortet.

Det var mina tankar om Save the Date-kort, dela gärna med er om era åsikter om vad ni tycker

Kram Ottilia

There are no comments

Kommentera